Ох і важко ж тобі прийдеться! :) Значний відсоток мешканців України, навіть тих що народились і виросли тут, не володіє цією мовою на достатньому рівні, а ти ж мабуть росіянин, чи не так?
>Значний відсоток мешканців України, навіть тих що народились і виросли тут, не володіє цією мовою на достатньому рівні
Якби ж вони хоч російську знали. Біда в тому, що значна частина мешканців України не володіє жодною мовою на належному рівні.
Мабуть, вже прийшов час піднести суржик до рангу діалекта :) А літературною мовою вже майже ніхто не послуговується, тим паче, наші коллеги IT-шники: банально не вистачає сучасної термінології, ось і маємо безліч різних кальок на будь-який смак, замість нормальних запозичень, або власних аналогів.
>А літературною мовою вже майже ніхто не послуговується, тим паче, наші коллеги IT-шники
Це доволі сильно залежить від регіону, я от навіть не пригадую коли востаннє вживав російську мову поза Інтернетом. З термінологією комп'ютерного спрямування є деякі проблеми, як і у кожній мові, відмінній від англійської, але їх прийнято перебільшувати. У тій же російській ситуація принципово не відрізняється.
Есть у нас такой телеканал «СТБ», так вот похоже что у их ведущих и корреспондентов какой-то собственный язык - этот ужас надо просто увидеть и услышать.
> Ох і важко ж тобі прийдеться! :) Значний відсоток мешканців України, навіть тих що народились і виросли тут, не володіє цією мовою на достатньому рівні, а ти ж мабуть росіянин, чи не так?
Dieve tu mano, gal pradėkime kiekvienas dabar čia rašyti savo gimtosios šalies kalba?
Я к тому, что может все-таки будем на лоре по-русски говорить, а? :-)
> есть какие-нить книги по сабжу? а то некоторые моменты в песнях не понятны, да хоть чуть-чуть научится говорить не помешало бы
Да что там понимать, языки ж очень похожи. Я вон белорусский, болгарский и польский понимаю, хоть говорить не могу. Я говорю на своему языку они на своему и все друг друга понимают.
>Но заимствовано из английского в рамках борьбы с русизмами?
Не уж-то сложно догадаться, что латинское "sensus" (чувства, смысл) является источником заимствования для обоих языков.
А вот когда я услышал из уст диктора слово "слідуюче" меня порвало на куски, это-ж какими рабами надо быть в душе, чтобы засорять язык прЭзЫдЭнтскЫм суржиком.
Подобного много, я не фанат блека но все друзья таким страдают.
Потом скину список. Из названий помню: Nocturnal Mortum, Аstrofaes, Kroda, Dub Buk, Khors.
Очень рекомендую альбом Сокири Перуна "І мертвим, і живим і ненародженим", не совсем метал, но все же.